Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Apelacja wina

Pod tym tajemniczym określeniem, które raczej kojarzy się ze światem prawniczym niż z winami, kryje się bardzo ważna informacja. Oznacza ona bowiem konkretny rejon, w którym napój ten został wyprodukowany, technologię jego tworzenia oraz określa zasady uprawiania winorośli. Aby wytwórca wina otrzymał prawo do umieszczenia na etykiecie swojego trunku apelację, musi on spełnić szereg wymogów i reguł.

 

Poniżej znajdują się apelacje win z najsłynniejszych krajów zajmujących się produkcją tego trunku.

Francja

  • A.O.C. - ograniczona powierzchnia winnicy (limit na winogrona z 1 hektara) oraz szczególnie nadzorowana uprawa (określone metody i technologie produkcji)
  • V.D.Q.S. - wysoka jakość (wybrany obszar i limit zbiorów z 1 hektara)
  • Vin de Pays – dokładna kontrola wina oraz ściśle określone pochodzenie i rodzaj winogron
  • Vin de Table – inne wina francuskie wytworzone z dozwolonych winorośli, które zawierają ponad 9% alkoholu

 

Hiszpania

  • D.O.Ca – najwyższa jakość wina
  • D.O. - dokładna kontrola wina, wytwarzanego z określonego terenu (limit na 1 hektar) i określonymi przepisami metodami
  • Vino de Crianza – wino dojrzewające w dębowej beczce przez rok, a potem przez pół roku w butelce
  • Vino de Reserva – wino czerwone dojrzewające przez rok w beczce i przez dwa lata w butelce lub wino białe i różowe przez pół roku w beczce i 18 miesięcy w butelce
  • Vino de Gran Reserva – wino czerwone dojrzewające dwa lata w beczce i trzy miesiące w butelce lub wina białe i różowe przez pół roku w beczce i 3,5 roku w butelce
  • Vino de Reserva Especial – wino czerwone dojrzewające przez rok w beczce i dwa lata w butelce lub wina białe i różowe przez pół roku w beczce i 18 miesięcy w butelce
  • Joven – młode wino, które nie dojrzewało w beczce
  • Roble – wino, które dojrzewało w beczce mniej niż rok
  • Vino de Mesa (VdM) – wino stołowe
  • Vino de la Tierra (VdT) – winorośl pochodząca z określonego regionu i hodowana w konkretny sposób. Wino jest dokładnie kontrolowane

 

Argentyna

  • D.O.C. - najwyższa jakość wina
  • Indicacion Geografica – określony region i rodzaj winorośli
  • Indicacion de Procedencia – wino stołowe

 

Portugalia

  • DOC – limit zbiorów z jednego hektara, metody uprawy i wytwarzania muszą być surowo przestrzegane
  • I.P.R. - wysoka jakość, wyznaczony obszar z limitem zbiorów

 

Chile

  • D.O. - określony region i rodzaj winorośli (75% tych winorośli, 25% z innych). Takie wino ma minimum 11,5%.

 

Włochy

  • DOCG – najwyższa jakość, ograniczone zbiory ze ściśle wyznaczonego hektara. Bardzo dokładne kontrole jakości wina
  • DOC – ograniczone zbiory z jednego hektara, które hodowane i przetwarzane są w ściśle określony sposób
  • Vino da tavola - wino stołowe

 

Niemcy

  • Qualitätswein mit Prädikat (QmP) – najwyższa jakość wina
  • Qualitätswein bestimter Anbaugebiete (QbA) – określona winorośl, region i metody wytwarzania. Dokładnie sprawdzane jakościowo.
  • Tafelwein - stołowe